Udgivet i Dit Familie-Hjørne

Sådan kommer du i gang med at spise sundere - 8 gode råd

Af Æggedeler.dk

Der er flere gode grunde til, hvorfor det er en god idé at spise sundt. For det første er mad brændstof for din krop. Det er gennem maden, at du giver din krop og hjerne energi til at kunne udføre dagligdagens opgaver og nyde livet. Ligesom du vil hælde benzin på en benzinbil og diesel på en dieselbil, er det også vigtigt, at du får det rette brændstof. Derfor er det vigtigt med den rette kost.

Men det kan være svært at spise sundt. Eller det kan i hvert fald virke uoverskueligt at gå i gang. Men faktisk behøver det ikke være så besværligt. Læs derfor med videre og få 8 gode råd til at spise sundere.

Skab realistiske forventninger

Når du gerne vil spise sundere, handler det først og fremmest om at være realistisk. Mennesker er langt hen ad vejen vanedyr, og derfor vil for mange ændringer på én gang være for drastisk. Start i stedet med små ændringer. De er nemmere at indføre og overholde. Når du så mestrer én lille ændring, vil det også give dig en følelse af succes. Det vil videre give dig mod på at lave yderligere en ændring – og en til og en til.

Omvendt kan for mange og for store ændringer på én gang ofte føre til, at du bliver frustreret og får et tilbagefald.

Når du gerne vil ændre noget, er det mentalt nemmere for dig at fokusere på, hvad du kan gøre - i stedet for hvad du ikke kan gøre. Sagt med andre ord er det bedre at fokusere på grøntsager og protein til hvert måltid end at fokusere på at undgå sukker.

Fokuser på uforarbejdet fødevarer

I dag er der mange, der spiser forarbejdet fødevarer. De indeholder ofte meget salt og kan være meget kalorietætte. Til gengæld kan de ofte have en ringe næringsværdi, hvor du ikke får så meget næring fra maden. Derfor bør du fokusere på at spise uforarbejdet fødevarer. Det kan blandt andet være:

▪        Grøntsager

▪        Frugt

▪        Magert kød

▪        Fisk

▪        Nødder

▪        Havregryn

Ved at fokusere på at spise uforarbejdet fødevarer, får du ganske enkelt en mere nærende kost. Det vil gøre det nemmere for dig at træffe de rette valg i forhold til dine spisevaner.

Skær ned på tilsat sukker

Når du gerne vil optimere dine spisevaner, er det som nævnt nemmere at fokusere på, hvad du gerne må spise – frem for hvad du ikke må. Når det så er sagt, bør du skære ned på tilsat sukker.

Et overforbrug af sukker er forbundet med flere sundhedsproblemer. Derfor er det også god grund til at skære ned på det tilsatte sukker. Hvis du fokuserer på uforarbejdet fødevarer, skærer du helt naturligt tilsat sukker fra. Derfor behøver det bestemt ikke være nogen kamp.

Der er heller ikke nogen grund til at forbyde dig selv noget. Selvom du optimerer dine kostvaner, kan du sagtens sige ja tak til stykke fødselsdag eller lignende. Det handler alt sammen om balance og varige, holdbare ændringer.

Øg vandindtaget

At drikke vand er afgørende for dit helbred og din krop, da vand er vitalt for kroppens funktioner. Derfor bør du også fokusere på at drikke nok vand, når du gerne vil optimere dine kostvaner.

Når du er velhydreret, forbedrer det blandt andet:

▪        Fordøjelsen

▪        Opretholdelsen af en sund hud

▪        Reguleringen af din kropstemperatur

Som tommelfingerregel bør du drikke 2 liter vand om dagen.

Spis langsomt og vær opmærksom på mæthedsfornemmelsen

Når du spiser, bør du sætte tempoet ned. Giv dig til at nyde maden. Når du afsætter mere tid til at spise, har du også bedre tid til at mærke, hvorvidt du er mæt. Det tager nemlig tid for din krop at registrere, at du har spist og er blevet mæt. Øv dig derfor i at spise langsomt.

Samtidig er det også en god idé at spise uforstyrret. I dag er der mange, der ser tv, scroller på telefonen eller arbejder, mens de spiser. Det kan også distrahere dig, så du ikke mærker, om du egentlig er mæt.

Planlæg og forbered sunde måltider

Der er et kendt ordsprog, der siger, at hvis du fejler med at planlægge, planlægger du at fejle. Det er der noget om. Især, når det kommer til kostvaner. Hvis du ikke har sund og nærende mad ved hånden, når du bliver sulten, risikerer du at blive oversulten. Når du bliver oversulten, er det langt mere sandsynligt, at du vælger hurtig og usund mad.

Når du derfor gerne vil forbedre dine kostvaner, bør du planlægge og forberede sunde måltider. På den måde er du hele tiden på forkant med sulten.

Undgå overspisning ved at bruge mindre tallerkener

Et simpelt, men effektivt trick til at spise mindre, er at bruge mindre tallerkner. Med en mindre tallerken skaber du en illusion af en større portion. Det kan tricke din hjerne til at tænke, at den har spist nok – uden at du overskrider det nødvendige kalorieindtag.

Lyt til kroppens signaler og undgå følelsesmæssig spisning

Mad er ikke kun brændstof i dagens samfund – den har mange flere funktioner. Blandt andet er det et socialt tiltag, som du kan samle venner og familie omkring. Men for mange er det også en følelsesmæssig håndsrækning – og her kan det blive lidt kompliceret.

Når du gerne vil spise sundere, bør du spise for at give kroppen brændstof. Hvis du spiser for at håndtere dine følelser, kan du nemt komme til at spise for meget og forkert. Hvis du er en følelsesmæssig spiser, bør du derfor finde en anden måde at håndtere dine følelser på. Det vil du takke dig selv for på sigt.

Find det du mangler på æggedeler.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 116 produkter fra mere end 40 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 249 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-22 08:52:24.

4
Produkttyper
116
Produkter
19
Brands
40
Forhandlere
249
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.